Thursday, October 11, 2012

Pescuitul cleanului



         Pescuitul la clean






    In acest articol ne-am  propus sa incercam a face putina lumina in lumea cleanului, un peste pe cat de misterios pe atat de frumos de pescuit . Cand spun misterios ma gandesc la mitul care s-a creat in jurul pestelui care are cate un ochi pe fiecare solz. Intradevar este un peste precaut si foarte sperios dar cunoscandu-i biologia  putem avea satisfactia unui drill de neuitat. Dupa cum bine stiti cleanul (Leuciscus cefalus) este un peste ce prefera apele curgatoare de deal - colina dar se poate intalni atat la ses cat si la munte aproape de zona pastravului. Prefera locurile cu structuri ce ofera atat adapost cat si posibilitatea unei pande subtile.
De obicei  il gasim in avalul obstacolelor din apa respectiv, copaci cazuti ,bucati de mal rupte de rau dar si de-a lungul malurilor abrupte cu apa adanca. De obicei prefera apele putin adanci unde isi tradeaza usor prezenta atunci cand ataca insectele cazute pe luciul apei, dar il putem gasi si la adancimi de peste 3 m preferate de exemplarele capitale. Clenii prefera sa umble in grupuri de pana la 5-6 indivizi ce prezinta cam aceeasi varsta- greutate -lungime dar cei mai batrani si intelepti prefera  sa  ramana solitari, singurul lucru care ii reuneste fiind boistea. Regimul de hrana al cleanului este unul omnivor, dar caracteristic speciei este instinctul de pradator de care da dovada de fiecare data cand ii se da ocazia. Exemplarele mari prefera  o hrana bogata in proteine , pestisori morti sau bolnavi, broscute, insecte si alte nevertebrate aduse de curentii raului spre locurile de panda dar nu se dau in laturi nici de la fructele pomilor aflati pe malul apei (corcoduse, prune, dude, visine, etc) sau de la algele crescute pe pietre primavara devreme  cand hrana este saracacioasa. Cel mai interesant de exploatat este insa instictul de pradator al cleanului, iar cel mai spectaculos stil de pescuit ramane spinningul.
Echipamentul de care aveti nevoie consta intr-o lanseta de putere mica din gama light sau ultralight cu o lungime de1,80m-2.10m care sa va permita  lanseuri precise in locuri greu accesibile, pe rauri mici, sau chiar de o lungime mai mare in cazul in care pescuiti pe lac de baraj sau rauri mari unde e necesara lansarea  la distante mai mari si prezentari mai ample ale nalucii, o mulineta care sa echilibreze lanseta aleasa,un  fir corespunzator acestui stil de pescuit si bineinteles de naluci.
Avand in vedere ca avem de a face cu un peste bataios lanseta aleasa trebuie sa aiba o rezerva de putere care sa va permita sa puteti dirija pestele in drill in zone cu multa agatatura dar care sa fie destul de flexibila pe varf, astfel incat sa nu vicieze jocul nalucii in apa.
Mulineta va trebui sa  fie usoara dar robusta cu o capacitate de maxim 100m de fir cu grosimea de 0.22mm-0.25mm care sa aiba galet rezistent , instant anti revers , front drag (frana dispusa pe tambur, reglajul fiind mai fin la acest tip de reglaj) cu un raport de recuperare mic in jur de 5 : 1 si un minim de 4 rulmenti pentru a elimina uzura ce intervine intr-o utilizare specifica spinning-ului.
Firul recomandat pentru pescuitul la clean va avea o culoare cat mai apropiata de cea a apei in care se pescuieste, de o nuanta nu prea stridenta. De multe ori ne vom intalni cu situatia in care apa este limpede cristal , caz in care firul e musai sa fie un fluorocarbon de calitate iar agrafa ce leaga naluca de fir va disparea deoarece in asemenea  conditii pestii devin suspiciosi ,mofturosi si foarte foarte speriosi.
Agrafele pe care le vom folosi trebuie sa fie rotunjite la capatul de care se prinde naluca pentru ai da libertate de miscare , iar in cazul in care se va folosi lingurita rotativa sa fie prevazute neaparat cu vartej pentru a se evita rasucirea excesiva a firului.
Grosimea  firului va fi corelata cu greutatea  nalucii folosita (naluca usoara - fir subtire, naluca grea fir mai gros) pentru a asigura o castabilitate corespunzatoare si de asemenea  cu marimea pestilor vizati.



                                    http://www.depescuit.ro



In continuare va voi prezenta cateva monturi folosite in pescuitul cleanului:















Observatii: Avand in vedere ca este un peste sperios si foarte precaut, trebuie liniste desavarsita atunci cand pescuim aceste peste. Momelile vii folosite de mine in pescuitul cleanului sunt: lipitoarea, viermusi (albi si rosii), broscuta si binenteles greierele. Momelile artificiale sunt voblerul (in forma de lacusta) si blinker-ul.
Rezultate frumoase pana acum am avut cu voblerul si lipitoarea. Toate exemplarele prinse au fost pe barajul Paltinu, un loc unde clenii sunt la ei acasa si unde au cunoscut o inmultire fantastica datorita mediului favorabil. Intr-una din partidele de pescuit de pe barajul Paltinu am avut ocazia sa intalnesc un adevarat pescar de clean, un om apropiat de varsta a treia care dupa parerea mea era dadea clasa multor pescari de clean. Folosea o montura apropiata de montura prezentata de mine mai sus (montura nr. 2), iar ca momeala vierme negru si coropisnita. In cele cateva ore petrecute alaturi de el am ramas uimit cat de bine raspundea cleanul la aceste momeli naturale, iar cand vorbesc de cleni, vorbesc de exemplare trecute de 1 kg, 1 kg si jumate. Pana la urma experienta si cunostintele asupra speciei vizate isi spun cuvantul.
Cleanul pe acest baraj se poate prinde in zonele cu obstacole naturale, copaci cazuti in apa sau orice alt loc unde cleanul se simte in siguranta. 


Fir intins!






  
      

No comments:

Post a Comment