Monday, October 22, 2012

Retete de mamaliga pentru pescuit






       Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga.
Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: 
daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. O mamaliga dura
(in special zona marginala, cu coaja) este lasata de pesti iar cea prea moale cade uneori chiar la
lansare. Va voi prezenta in continuare 3 retete de mamaliga verificate in practica cu rezultate
foarte bune:

1. Se ia o masura de faina si doua de malai. Se pune 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun.
Cind amestecul a fiert, se adauga 1 lingura de zahar sau miere, un virf de cutit de sofran si 5 
picaturi de esenta de anason (de regula pentru crap). Se adauga treptat si cantitatea de 
malai/faina ramase pina la finalizare. Aceasta poate fi folosita cu succes ca nada. 
Pentru obtinerea momelei pentru ac se introduce mamaliga intr-o bucata de pinza sau chiar 
dres de dama si se face o minge strinsa bine cu materialul respectiv. Este bine apoi sa o latim
prin presare. Se fierbe apoi pina cind aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa la racit si apoi 
se scoate din material. Aceasta poate fi taiata cubulete de diferite marimi, dupa dorinta.

Reteta oferita de Dan Barzoianu - Firma Zziplex Bucuresti


2. Se pune un vas cu 2 litri de apa la fiert; in apa se pune o lingura de seminte de anason bine
macinate. Cand fierbe apa se adauga faina "musuroi" si se lasa sa fiarba circa 20 de minute
dupa care se amesteca continuu circa 6 min.. Rasturnam mamaliga pe un fund de lemn, o 
acoparim cu un ziar umed si o lasam pana a doua zi. Adoua zi, cu o ora inainte de a pleca la 
pescuit se framanta mamaliga cu srot si cu pesmet bine macinat pana cand ajunge la o 
consistenta omogena (asemanator plastelinei) si culoarea gri inchis.
Cand ajungem pe malul apei se ia o bucata de marimea unui mar mai mare si se amesteca cu
putina apa din lac (obligatoriu) pentru a deveni mai moale decat restul aceasta va deveni 
momeala, in timp ce cealalta va fi distribuita naditoarelor. Pentru a o indulci se pot adauga 
1-2 pastile de ciclamat de sodiu (acesta are avantajul ca nu fermenteaza la caldura).

Reteta oferita de Cornaciu Catalin


3. Calitatea principala a unui cub de mamaliga este sa fie atit de rezistent incit sa poata fi aruncat
oricit de departe (sau de violent) fara sa iasa de pe cirlig (sau de pe firul textil) - ca sa nu mai 
vorbim de compozitia lui. O reteta care functioneaza perfect - pentru mine - este urmatoarea: 
Ideal este sa folosesti apa de balta. Daca nu ai asa ceva, folosesti apa minerala plata sau lasi
apa de robinet intr-un vas vreo doua zile la aer (in balcon). Malaiul cel mai bun e cel din piata
si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. Unii spun ca trebuie cernut
dar eu prefer sa-l las in formula lui naturala, fragmentele de coaja purtind aroma de porumb
cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta celei din
malai cernut. Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun (ideal este sa folosesti un ceaun numai
pentru momeli si nade. Pestele e mai sensibil decit un ciine politist, simte dilutii infinitezimale. 
Un miligram de haleala umana - prajeala, condiment sau orice nu-i place pestelui - il alunga fara
doar si poate din preajma cirligului. De aceea, hrana pentru peste nu trebuie sa se atinga de nimic
nu care miroase conform nasului nostru, ci care doar e susceptibil sa se fi atins de hrana umana 
chiar si miinile unui fumator sunt otravitoare pentru momeala sau nada) in care se arunca doi 
trei pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la fiert destul de
mult pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga rosie (care uneori 
e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga rosie), acum e momentul 
sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu pune mult, colorantul inmoaie cuburile si le face
cleioase. Etapa de legare a compozitiei e foarte importanta. Daca nu s-a legat, cuburile sunt ratate
devin sfarimicioase sau rigide, nu elastice cum ar trebui. Dupa legare, se adauga citeva miini bune 
de malai, amestecindu-se pina se obtine o compozitie groasa. Se lasa la fiert inca 20 - 25 min
adaugindu-se malai pina se obtine un bot atit de compact, incit cu mare dificultate il mai poti intoarce
cu melesteul. Atentie: cu cit se amesteca mai des in timpul fierberii, cu atit e mai bine. Lasata sa fiarba neamestecata, mamaliga formeaza o crusta care opreste evaporarea, asa ca mamaliga nu se 
mai intareste uniform. Pe scurt: fierberea trebuie sa dureze peste limita rabdarii noastre, amestecind 
aproape continuu. Inca un amanunt extrem de important: pe ceaun se formeaza o crusta. Trebuie 
evitat sa cada bucati din crusta in amestec deoarece sunt afumate si vor da un miros de fum cuburilor. 
Daca s-a intimplat asa ceva, cuburile sunt ratate. Se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn destinat
exclusiv momelilor si se fac niste turtite groase cit latura cubului si cu diametru de aprox. 10 cm. 
Acestea se folosesc ca atare sau se arunca intr-un vas cu apa fierbind si se tin 5 - 7 minute pina
incep sa pluteasca intre ape. Fierberea le intareste suplimentar si e preferabila folosirii brute.
Cuburile se taie fie de acasa, fie direct pe balta. Eu le tai de acasa si le tin separat, in pungute cu 
diferite arome - daca stiu ca unde merg pestele prefera vreo aroma. Cuburile merg la crap cel mai 
bine cu ulei de anason iarasi, e parerea mea, asa am avut cel mai mare succes, dar nu e o reteta 
universala. In final, iata si legea lui Murphy la cuburi (incercata pe propria-mi piele): Cu cit faci
mai multe cuburi si mai frumoase cresc sansele sa le arunci la terminarea partidei ca nada pentru altii. 
Cu cit faci mai putine si mai in viteza cu atit vei prinde mai mult peste si in final vei ramine in criza de
cuburi. Fir intins.

Reteta oferita de Doroftei Iulian


http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/mamaliga/nav/1/

No comments:

Post a Comment