Wednesday, October 10, 2012


Pescuitul la stiuca




In aceste randuri va voi oferi sfaturi care sa va ajute in momentele in care pescuiti cumatra stiuca. Speram ca aceste insemnari sa va ajute sa prindeti cat mai multa stiuca si totodata sa invatati sa o respectati si sa o intelegeti.Asigurati-va ca aveti echipamentul corespunzator, atat pentru a evita sa va raniti cat si pentru a evita chinuirea pestelui. Cei mai multi pescari apeleaza la minciog si aparat special pentru extragerea acului/jigului/linguritei in momentul in care aleg stiuca.
Insa nu trebuie sa uitam ca si o saltea de primire poate fi indicata. Multi vor spune ca este exagerat, insa de ce ar trebui sa nu aiba si stiuca parte de acelasi tratament ca si crapul? De fapt, orice peste mai mare si cu un potential ridicat de ranire ar trebui sa se bucure de o primire confortabila pe saltea.
Nu uitati sa folositi struna otelita si un fir preferabil mai gros. Pentru cei care se afla la inceput de drum in pescuitul stiucii, struna este un element de aproximativ 20 de centimetri, montat intre fir si ac/ancora, folosit pentru a nu scapa cumatra vulpe in momentul in care aceasta musca. Avand dintii foarte ascutiti firul poate fi retezat cu usurinta. Exista cazuri in care , chiar si cu struna de 20 de cm tot a reusit sa reteze firul. In privinta grosimii acestuia, tot ce trebuie sa stiti este ca indicat ar fi sa folositi un fir mai gros pentru a preveni ruperile din timpul inteparii sau din timpul drill-ului. O stiuca care ramane cu ancora,struna si fir atasate dupa o rupere are sanse mici de supravietuire, din cauza faptului ca ii va fi foarte greu sa se hraneasca la parametri normali.


In momentul in care folositi momeala vie (in special pestisori) aveti grija sa aranjati corespunzator acele sau ancorele, pentru a evita inteparile superficiale sau pe cele adanci (momentul in care stiuca inghite foarte mult pestele si acul se infige in zone inaccesibile).
Nu ezitati! In momentul in care stiuca a atacat si simtit ca momeala a ajuns in gura acesteia (de obicei cand simtit rezistenta), intepati. Cele mai multe ratari se intampla in momentul in care pescarul ezista sau asteapta un al doilea atac. S-ar putea sa nu mai existe. Daca folositi pestisor viu si pescuiti la pluta lucrurile se schimba (in mod surpinzator pescuitul stiucii la pluta este foarte popular si nu la fel de solicitant din punct de vedere fizic). Ce se schimba? Felul in care ataca stiuca in primul rand. Pestele fiind in carlig, cu capetele ancorei fie deasupra, fie dedesupt, fie spre coada, are o miscare mult mai lenta ceea ce favorizeaza atacul de dedesupt si din spate. Asadar, s-ar putea sa stiuca sa nu apuce din prima zona in care avem pozitionata ancora, motiv pentru care trebuie sa ii mai acordam cateva secunde pentru un al doilea atac, in care va inghiti mult mai bine momeala.
Atentie!  Pescuitul stiucii poate fi si riscant.
Multi dintre pescari au vazut si au simtit pe proprie piele cat de dureros poate fi pescuitul acesteia. Majoritatea am auzit povesti cu degete perforate si chiar retezate de dintii ascutiti ai stiucii. Pentru a evita neplacerile trebuie sa avem cu noi minimul necesar pentru situatii de prim ajutor: plasture, dezinfectant, foarfeca si apa curata. Ganditi-va ca nu numai stiuca va poate cauza neplaceri: chiar si echipamentul din dotare va poate face sa dati o fuga pana la spital. Manevrati ace ascutite, posibil ruginite, intr-un mediu foarte expus bateriilor si microbilor. Cele mai multe probleme apar de obicei in momentul in care scoateti acul. Majoritatea pescarilor pe care i-am vazut, recurg la modalitati foarte brutale in scoaterea acestuia, modalitati care duc, de cele mai multe ori, la trantirea stiucii de pamant. Ideal ar fi sa avem cleste special si sa nu tinem stiuca foarte departe de sol. Perfect ar fi ca aceasta sa aiba, asa cum aminteam in prima parte a articolului, o suprafata cat mai lina pe care sa "cada".
SIGURANTA INAINTE DE TOATE!
O alta problema care apare este la pescuitul din barca. Daca este dificil sa manevram o stiuca pe uscat, imaginati-va cat de greu este in barca. Nu uitati plasa acasa. Va va fi practic imposibil sa o scoateti fara minciog. Indicat ar fi ca stiuca sa fie cat mai obosita in momentul in care ajunge in barca.
Si un ultim sfat. Daca vedeti pe cineva ca pescuieste inadecvat (raneste stiuca sau braconeaza) luati atitudine: incercati sa il convingeti, sa-l educati, sa-i aratati ca exista si alte modalitati. Cu toate acestea pastrati-va calmul. Nu apelati la vilenta fizica sau verbala. Raportati incidentul organelor abilitate. Este necesar sa intelegem ca trebuie sa respectam pestele si ca pescuitul trebuie sa fie o relaxare si totodata o intrecere sportiva.

In continuare va voi prezenta cateva monturi folosite de mine in pescuitul stiucii:















Obervatii: Personal am incercat toate monturile prezentate mai sus, insa nu am prins decat la montura nr. 3, asta nu inseamna ca nu se prinde si la celalalte monturi. De asemenea, din pestisorii folositi am observat ca cel mai longeviv este carasul, care are o foarte mare rezistenta. In partidele de pescuit pe Dunare, de multe ori lansetele au fost lasate peste noapte cu carasel, pentru rapitori iar dimineata cand le verificam observam cu uimire ca pestisorii erau inca vii. Recomand aceasta specie pentru durata lor de supravietuire si nu in ultimul rand pentru faptul ca se misca incontinuu in apa, atragand atentia speciilor de rapitori din batranul fluviu. Pe barajul Paltinu inca nu am bifat aceasta specie, si anume stiuca, insa in urma informatiilor primite, in ultimul timp s-a prins in zona podului, folosindu-se montura cu numarul 1 prezentata mai sus precum si la lingurita.

Fir intins!









No comments:

Post a Comment